Néhány héttel ezelőtt  Gábor, egy kedves ismerősöm felhívott és azt kérdezte tőlem, emlékszem-e az évekkel ezelőtti beszélgetéseinkre? Utaztunk együtt jónéhány alkalommal és elmesélte, hogy ő Hollandiából költözött ide, a  Kolozsvárhoz közeli Tordaszentlászlóra.

Úgy érzi, hogy ő további életét itt, ebben a kis, magyar többségű községben szeretné leélni feleségével és három gyerekével. Azért itt, mert nem ismeri a román nyelvet és mert úgy érzi, otthonává vállhat az a szép nagy ház a focipálya mellett. Bele is élte magát rendesen, de ahogy telt az idő, következő utazásaink során egyre csak panaszkodni hallottam.

Nem úgy alakult, mint ahogy ő azt nyugaton megszokta, éspedig, hogy a törvény az törvény. A közel 60%-os többségű magyar községben nem élhetett sem ő, sem más a törvény biztosította nyelvi jogokkal. Több ízben próbálkozott e jogok betartására bírni a község, javában magyar vezetőségét. Felajánlotta, hogy saját költségén elkészíti és működteti a község magyar nyelvű weboldalát.

Egyéb, számára anyagi javakat nem hozó probálkozásokkal is próbált közeledni és rábírni a magyar polgármestert, hogy lépjen ez irányba. Falba ütközött. Holland befektetőket is hozott volna , de józaneszű vállalkozó ingoványra nem épít.

Ezeket lenyelve még arra is kérte a magyar polgármestert és annak hivatalát, hogy biztosítsanak számára egy román nyelvű tanfolyamot. Intelligens ember lévén , aki 4-5 nyelvet beszél , a román nyelv sem okozott volna túl sok fejfájást. Elutasították. Elhatározta, hogy elköltöznek. Elmentek Magyarországra.

Perbe adta a tordaszentlászlói polgármesteri hivatalt. Ma, 2018. február 26-án az én tanúvallomásomra is szüksége volt, így hát természetesen elmentem.

Hanem itt következett számomra az igazi meglepetés. Találkoztunk a törvényszéken, megismerkedtem az ügyvédnőjével, majd kis időre egy szemüveges fiatalember közeledett és kezét nyújtva felém bemutatkozott:

– Tunyogi Béla? Szász Endre Lóránd vagyok, mindketten ijászkodunk.

Pár percel később tudtam meg, hogy ez a Szász Endre Lóránd nevű úriember tulajdonképpen a tordaszentlászlói polgármester fogadott ügyvédje, aki minden tőle telhetőt megtesz majd, hogy a kisebbségi jogok semmibe legyenek véve.

Kihallgatásom előtt pár szót váltottam vele. A nyílvesszőkről faggatott, engem viszont az érdekelt, hogy hogyan tud aludni éjszaka tudván, hogy egy olyan magyar többségű hivatalt véd, amelyik tudatosan megfosztja fajtáját a jogaitól? Egyszerű volt a válasz:

– Ezt a munkát úgyis elvégzi valaki, miért ne én legyek az, aki a pénzüket elveszi. Azt hiszed létezik valahol legalább egy település, ahol a nyelvi jogok be vannak tartva? Nem is lesz soha!

Rettenetes gyomorideggel vonultam vissza a terembe és be kellett látnom, hogy nem az ultranacionalista románokkal kell foglalkoznunk. Pár percre megszűnt a gyomorideg és tiszta elmével tudtam válaszolni a hozzám intézett kérdésekre remélve, hogy vallomásom szolgálni fogja az ügyet.

Nyugtat viszont egy gondolat: hallottam már egy emberről, aki 30 ezüstért tett ehhez hasonlót 2000 évvel ezelőtt.

Kitartást Gábor!

Tunyogi Béla

12 hozzászólás

 1. Névtelen

  „Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek!”

  • Névtelen

   ez az egessz egy nagy hazugsag….nem bedolni…..

 2. antal m.

  Elég elszomorító esetről van szó felvezetettekben! Nekem távoli,- nem tudom a teljes valóságát. Inkább, nem elhihető! !……
  A mai H.N.-olvasható Simó Márton felvezetésében egy remek írás. Lucian Boia történész könyvéből ,,Injurul marii uniri de la 1918,,- című művéből így közölnek:
  ,, az erdélyi románok egyesülnek anyaországukkal, ahova a magyarokat is magukkal vitték. Ilyen helyzetben nem várható most ünneplés magyar részről. És ott vannak még a Gyulafehérváron akkor rögzített és közzétett nyilatkozat soha be nem teljesített ígéretei.,, Csak ennyit emelek ki én! ! !
  TEHÁT,- A SOK VALÓTLAN ÜGYKÖDÉSEK TÖRTÉNETEIRŐL VAN SZÓ!

  • Sorok-Soros

   antal m ur csak azert szolok bele,mert az iskolait mint irta roman nyelven folytatta ,vegezte. Azert ne injuralja esetleg in jurul,valami korul jobban hangzana.Nem rosszindulatbol irtam.

   • Tóducz

    Soros Dzsó, román nyelvóráit tartsa Ámerikában, s ne itt az ermán!

 3. Névtelen

  Kolozsváron évekre visszanyúló története van a sikertelen házasságkötéseknek. 1998-ban az akkoriban még RMDSZ képviselô Mátis Jenô szerette volna feleségül venni szíve választottját, amit azonban szintén Vasile Gherman akadályozott meg, mivel a pár “da-igen”–nel válaszolt a házasságkötô elôtt. A fiatalok végül a könnyebbik utat választották, és a Kolozsvár közelében lévô, magyar többségû Tordaszentlászlón keltek egybe.

 4. GERGELY

  Undorító!

  Wass Albertnek is vannak hasonló jellemábrázolásai. Sok az ocsú.

  Saját tapasztalat, hogy a kolozsvári Bólyai Tudományegyetem magyar tagozatán, tagozatáról tájékozódni próbálva a világhálón, nem tudtam azt megtenni! Felháborító! Ki van téve a magyar zászlócska, aztán jön néhány főcím magyarul, de a további tájékoztatás mind románul van, ha az ember rákattint. Román nyelvtudás nélkül lehetetlen volt bármiről is tájékozódnom! Miközben ott hirdeti, hogy magyarul megvan minden, és magyar órarendeket akartam látni, a magyar tagozat dolgait, stb. Semmire sem mentem! Angolul meg nincs, ahogy még tudtam volna tájékozódni. Tehát magyarul a magyar tagozaton nagy nullát lehet elérni! És ez meggyőződésem, az ott dolgozókon is múlik. Nem fordítanak le mindent. Végül kolléga segített, elmondott nekem mindent.

  Jó példa: barátom (kelet-magyarországi, Zilah megye) honlapot készített oláh falucskának, kevés magyar lakossággal, kérés és fizetség nélkül elkészítette a honlapot magyarul is, csak lestek a megrendelők:). Hajrá Magyarország, hajrá Magyarok!

 5. NNZZ

  Nagyon sajnálatos igazság, de sajnos tényleg így van. rengeteg közöttünk a félős, megalkuvó és az áruló. Az utóbbiak a legrosszabbak, eladják a lelküket aprópénzért. Nem tudják hogy az árulókat a kedvezményezett sosem fogadja be, mélységesen megveti, csak magát az árulást szeretik.

 6. rokafi

  De gondolom , a falu lakoi 100%-ban az aktualis UDMR-s polgarmestert fogjak megvalasztani a kov. valasztason is, mint ahogy idaig tettek.

 7. Várközi

  Csak annyi, hogy a sírásás a Fekete tenger partján kezdődött, a Ceausescu – féle “üdülőben”, ugyanis itt, képviselőink lemondtak kollektív jogainkról, még 1993-ban.

  • Nagy Benedek

   Ez nem igaz ! Ez történelemhamisítás . Van akik ebből élnek !

   Ami a polgármestereket illeti.: az RMDSZ kénytelen azoknak a jelöltségét támogatni, akik meg is nyerik a választást az illető településen. A BŰNÖSÖK A KÖZVÉLEMÉNYFORMÁLÓK ÉS A HANGADÓK, AKIK ÁTVERIK A NÉPET !

   • Tóducz

    És a Kormos Benci, aki a romák parlamentben, mint UDMR-és képviselő, hamis vádakat tartalmazó papírokat teregetett az 1990-es évek elején Tőkés Lászlóról. Nagy úr, nem felejtek!